Mondókák, Dalok, Mesék

2023. december 09.

mondókák dalok mesék

Kerekecske, dombocska, Itt szalad a kis nyulacska…Ugye ismerős? Valószínűleg mindenki hallotta ezt gyermekkorában valamelyik változatban, és biztosan mondogatta már saját csemetéjének is. Hisz mondókázni, dalolni jó, mondókázni, dalolni szórakoztató és nem utolsó sorban, fejlesztő. Segíti a ritmusérzéket, a beszédfejlődést! És milyen szerencsések is vagyunk mi, magyarok, hiszen mondóka és gyerekdal kincsünk kifogyhatatlan. Nem is célunk – hisz hely sem lenne rá- összegyűjteni az összest, legyen ez a kutatók dolga.

Azonban igyekszünk bemutatni, hogy a jól ismert rigmusokhoz milyen játékok, mozgások köthetők. Megkönnyítve ezzel apukák, anyukák, nagyszülők életét. Hisz azt is be kell vallanunk magunknak, hiába ismerünk rengeteg mondókát, dalt sokszor mégsem jut eszünkbe egyetlen egy sem az éppen aktuális helyzetre. Ha éppen járni tanul, beteg, ha tanítgatnánk, ha babusgatnánk, csiklandoznánk vagy csak lovagoltatnánk az ölünkben. De éppoly nehéz változatosan altatni a gyermeket, pedig megannyi altatódalt ismerhetnénk a nagy klasszikusok mellett.

Dalok és mondókák mellett találhat itt meséket is, melyek a bölcsődés korú gyerekek fejlettségi szintjének megfelelő. Hisz ebben az életkorban még rövidebb ideig képesek a gyerekek egy dologra koncentrálni. Igyekszünk megkönnyíteni a meseválasztást is, rávilágítva arra, hogy mely mesék miért hasznosak, és mely meséket szükséges vagy javasolt még ebben az életkorban kerülni.

Táncoltatók, tornáztatók, láblógatók

Nyugtató, óvó, tanítgató, gyógyító mondókák

Dalok állatokról

Miben segít a korai zenei nevelés?

Mondókák babusgatáshoz, cirógatáshoz

Mondókák lépegetéshez

Kézjátékok

Ajánló