Miért fontos a házszám?

2024. május 15.

Legyen szó kertes vagy társasházról, törvény is előírja, hogy minden ingatlanon fel kell tüntetni a házszámot. Nemcsak kötelességből, hanem saját érdekünkből is fontos megjeleníteni valamilyen formában.

Van, aki a fa alapanyagot preferálja, mások a beton típusokat kedvelik, de sokakat a vintage stílus bája ragadja magával. Ha egy minimalista, elegáns dizájnt választunk, az bármilyen otthonhoz jól passzolhat.

Ilyenek lehetnek például a Doordeco házszámtáblái. Ezek azért különlegesek, mert üveghatásúak, de műanyagból készülnek. Felületük pedig különböző stílusban és színekben nyomtatható. Így tökéletesen tudnak harmonizálni az épületekkel, amelyekre kikerülnek.

Miért legyen kint a házszám?

A házszám az ingatlanunk azonosítására szolgál. Fontos, hogy az utcáról is jól látható helyre rögzítsük, hogy megtalálja a postás vagy a futár. Baj esetén különösen jó szolgálatot tesz: segíti, hogy a mentők, tűzoltók, rendőrök gyorsan a helyszínre érjenek.

Ha pedig más településről vagy távolabbról hívunk vendégeket, könnyebben eljuthatnak hozzánk. Azt is jó tudni, hogy 50 ezertől akár 150 ezer forintig terjedő bírságot is kaphatsz, ha nincs házszám az otthonodon.

Néhány ötlet…

Általában nem is gondolunk arra, hogy az első benyomást kívülről egy házon maga a házszám nyújtja. Sokkal stílusosabbá tehetjük vele otthonunk dizájnját. Íme, néhány tipp, ami igazán egyedivé varázsolja ezeket a számokat.

  • Választhatunk fa alapanyagot különböző színekben. Erre lehet festeni, faragni vagy akár gravírozni is. Annyi nehézség van vele, hogy folyamatosan kezelni kell, ha eredeti szépségét meg szeretnénk őrizni hosszú távon.
  • Nagyon tartósak és könnyen karbantarthatók a beton típusok. Egy modern otthonhoz jól illeszkednek, de hidegségük, ridegségük miatt kevésbé közkedveltek.
  • Alapanyagát tekintve többfélék is lehetnek a vintage stílusú házszám táblák. Ezek mesterségesen vannak kicsit megkoptatva, hogy a régi idők benyomását keltsék.
  • LED-es megvilágítással növelhetjük a számok láthatóságát. Különféle formákkal pedig még érdekesebbé tehetjük azokat.
  • Ha a minimalista stílus hívei vagyunk, választhatjuk például a Doordeco üveghatású, műanyag termékeit is. Előnyük, vízhatlanok, fagyállók, és ellenállnak törésnek, repedésnek is.

Miért jó, ha minél egyedibb?

Ha egyedi házszámtáblában gondolkodsz, akkor a saját és az otthonod stílusát is tudod vele tükrözni. Mindenféle kreatív ötletnek teret engednek ezek a verziók, akár még kis művészi alkotások is megjelenhetnek házszámként.

Az tény, hogy ingatlantulajdonosként kötelesek vagyunk a házszámunkat jól látható helyre kitenni. Ez lehet egy utcafronti kerítés, házfal vagy akár tartószerkezet is. Az is fontos, hogy a karbantartásról is gondoskodni kell. Ezért érdemes időtálló, könnyen fel- és leszerelhető, egyszerűen kezelhető típusokat választani.

Ajánló

Neked való-e a shih tzu kutya?

Neked való-e a shih tzu kutya?

A kutyabarátok egy része bolondul a kistestű ebekért, akiket könnyen ölbe lehet kapni, picik, édesek, ölelnivalóak, és egy kisebb lakásban is...

bővebben