Vízparti kiruccanás gyerekkel: 5 dolog, amire szükséged lesz

2024. április 15.

A meleg nyári napokon kevés dolog lehet jólesőbb, mint egy vízparti kiruccanás a gyermekkel, a családdal. A parton való időtöltés nem csak meghozza a kellemes hűsölést, de lehetőséget teremt a gyermeknek arra, hogy szociálisan fejlődjön, kapcsolódjon a természethez, megismerjen új dolgokat. Nekünk is tökéletes alkalom arra, hogy kötődjünk és minőségi időt töltsünk el velük, hiszen ilyenkor félretesszük a munkát, a hétköznapok gondjait, és elkezdünk átkapcsolni: élvezzük a meleg napsugarakat az arcunkon, a finom vízparti ételeket, és örömmel átadjuk magunkat a hűsítő haboknak is.

Vannak azonban olyan dolgok, melyek egy vízparti, gyermekkel történő program esetén kiemelten fontosak. Cikkünkben olyan fontos dolgokra hívjuk fel a figyelmet, mint amilyen a megfelelő fényvédelem, a baba úszógumi, vagy egy jó strandsátor – lássunk összesen 5 dolgot, amire szükséged lesz egy ilyen kiruccanáshoz!

Baba úszógumi

Ez a kis – alapvetően egyszerű – eszköz nagyon sokat képes adni a vízben, és elengedhetetlen kelléke egy felhőtlen pancsolásnak. A baba úszógumi segít a gyermeknek biztonságosan tartani magát a víz felszínén, miközben minimalizálja a fulladás veszélyét. SOHA ne engedjük egyedül a vízbe gyermekünket, még úszógumival se!
Az úszógumi viselése növeli a gyermekben a víz iránti bizalmat. Segít nekik abban, hogy felfedezhessék a vízben való mozgás örömét, annak játékosságát és azt az alapvető fizikai törvényt, hogy mennyivel könnyebbek vagyunk a vízben – és hogy milyen jó móka is ez valójában. A tanulási folyamat részeként az úszógumi segít a gyermeknek megérteni a test helyes pozícióját a vízben, és el is kezdhetik a segítségük által gyakorolni a lábtempót és a karmunkát is. Mivel a szülő jelenléte is extra biztonságérzetet ad nekik a vízben, még tovább erősödik a kettejük között lévő kapocs és kötelék.

Strandsátor

Aki egyszer visz magával strandsátrat a partra, az egészen biztos, hogy többet nem fogja másképp csinálni! Nagyon hamar, nagyon gyorsan rá lehet jönni, hogy fantasztikus kelléke egy vízparti pihenésnek, ugyanis biztosít egy nyugodt, intim teret, ahova jóleső érzés elbújni egy kicsit. Még akkor is, ha nem túl nagy! Gyermekkel pedig különösen sok az előnye: lehet szoptatni, átöltöztetni és altatni is őket a sátorban. Ha felváltva mennek be a szülők a vízbe, akkor az egyik fél nyugodtan, árnyékban olvashat.

Nagyon fontos, hogy a strandsátor árnyékot ad és segít megelőzni a leégést és napszúrást. Az, hogy teszünk a nap káros sugarai ellen a parton is, az egyik lehető legjobb dolog, amit családunk védelme érdekében tehetünk egy forró nyári napon!

Kép forrása: Unsplash

Naptej és napkalap

A naptej abszolút elengedhetetlen nyáron a gyerekeknek. Az ő bőrük sokkal érzékenyebb, és még inkább ki vannak téve a káros sugaraknak. Könnyebben leégnek, ami utána borzasztóan fájdalmas lehet számukra. A megfelelő SPF-számú naptejjel ezt okosan megelőzhetjük, ráadásul az ellen is segít, hogy ne száradjon ki utána a bőrük (hosszú távon pedig egyébként a bőr korai öregedése ellen is fel lehet venni a harcot, ha már gyerekkortól megfelelő a napvédelem). Az is nagyon fontos, hogy többször újra krémezzük őket, hiszen a víz jelentős adagot le tud mosni róluk, és máris oda a maximális védelem. Ha ezekre figyelünk, akkor a leégés szempontjából mindent megtettünk gyermekünk védelme érdekében.

A naptej és a napkalap párosa alapvetően kéz a kézben kellene, hogy járjon, mert egyformán fontosak. A napkalap segít, hogy a gyermek ne kapjon napszúrást. Egy babának még fontosabb, hogy legyen fejfedő a fején, mert vékony a bőrréteg a buksijukon, és nagyon nagy bajt tud okozni nekik a tűző napon napkalap nélküli tartózkodás. Ne tegyük ki őket ennek és fokozottan figyeljünk arra, hogy mindig legyen rajtuk fejfedő – igen, a vízben is!

Víz és egészséges snackek

Egy egész napos vízparti program során fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű vízről és az egészséges nassolnivalókról is. Mivel a gyerekek imádnak pancsolni és nagyon jól érzik magukat a vízben, a játék hevében hajlamosak megfeledkezni az ivásról – nyáron viszont rengeteget izzadnak, és ha ezt nem pótoljuk folyamatosan vissza nekik, könnyen rosszul lehetnek. A gyermek energiaszintjének fenntartásához nagyon jól jönnek az előre felvágott almák, a gyümölcs szeletek, zöldség hasábok vagy olyan ropogtatnivalók, amik nem tudnak megolvadni a tűző napon. Természetesen kell a fagyizás, a finom lángos, de ügyeljünk arra, hogy tápláló ételeket is adjunk nekik még akkor is, ha épp nyaralunk. 

Kisebb elsősegély felszerelés

Egy strandon bármi megtörténhet, így nagyon fontos, hogy legyen nálunk felszerelés akkor, ha baj történne. Elvághatják a lábukat a vízben/fűben, megcsípheti őket egy méhecske, beléjük mászhat egy kullancs, bármilyen sebet, sérülést szerezhetnek sajnos. Gyerekek, játszanak, nem úgy figyelnek magukra – illetve vannak olyan dolgok, amik ugye teljességgel kiszámíthatatlanok. Érdemes mindig tartani nálunk sebtapaszt, allergiás reakció elleni cseppeket, valamilyen gélt az esetleges csípésekre, sebfertőtlenítőt, kötszert. Ez nekünk is egy tanulási folyamat, hiszen könnyedén lehet, hogy pont azt felejtjük el magunkkal vinni, amire szükség lett volna – legközelebb egészen biztosan okosabbak leszünk! Azon viszont ne múljon a gyors ellátás, hogy semmit nem vittünk magunkkal mert még csak nem is gondoltunk arra, hogy bármi baj lehet. 

Egy strandolós nap fantasztikus tud lenni, és szívből ajánljuk, hogy aki teheti, minél többet menjen a nyár folyamán, mert a gyerekeknek ez csodálatos élmény. Ha alaposan, átgondoltan állítjuk össze a vízparti csomagot, akkor nem történhet nagy baj. Természetesen még bőségesen lehetne olyan alapvető dolgokat is felsorolni ide, mint a kellő mennyiségű törölköző, a strandpapucs, a megfelelő fürdőruha és a kedvenc kis játékok – ahogy egyre többet megyünk, úgy fog kialakulni, hogy mi az, amire biztosan szükségünk lesz. Inkább legyen több, mint kevesebb, abból gond nem lehet. Jó pancsolást!

Ajánló