Baba alvásigénye: újszülöttkortól a csecsemőkor végéig (2024)

2024. február 06.

A baba alvásigénye változik a korával.

A kisbabáknak sok alvásra van szükségük ahhoz, hogy szépen növekedjenek és fejlődjenek. A csecsemők alvásigénye azonban eltérő lehet, hiszen a nagyobb gyermekek és a felnőttek alvási szükségletei is különbözőek. Előfordulhat, hogy a te babád a kortársaihoz képest a szokásosnál több vagy kevesebb pihenéssel is jól boldogul, és mégis nyugodt és elégedett. Nézzük, adott időszakokban mennyi átlagban az az óraszám, amelyet a csecsemők alvással töltenek, és hogyan tudod segíteni kisbabádat, hogy minél pihentetőbb szundikálásban legyen része. 

Elég, ha megfigyeled gyermeked hangulatát és közérzetét, és rögtön kiderül, eleget alszik-e. Ha nyűgös, meglehet, hogy több alvásra lenne szüksége, míg ha vidám és érdeklődő, akkor valószínű, hogy minden rendben a pihenési idővel. Hogyan alakíthatod a napi ritmust, hogy elég alvás jusson a kicsinek? Lássuk a kezdetektől!

Az újszülött baba napirendje

Az egészséges alvási szokások a napirenddel kezdődnek. Mivel az újszülött az elmúlt kilenc hónapot a méh fénytelen nyugalmában töltötte, életének első néhány hetében nem fogja tudni, hogy mikor van nappal és éjszaka. Az időbeosztás ebben a periódusban még nem működik.  

Az újszülött várhatóan 14 és 17 órát alszik át a napból, egyhuzamban nagyjából két-három órás turnusokban. Fokozatosan növekszik ez az időtartam három-négy órás periódusokra. Érdemes megkérdezned védőnődet, hogy mikor szabad hosszabb távon hagyni, hogy a baba négy vagy több órát egyhuzamban végigaludjon.

Az éjjeli ébredések a túlélést szolgálják, mivel a pici gyomruk hamar megemészti az anyatejet, azaz gyakran megéheznek, nem is beszélve a bedugult orról, a hidegről, a melegről, ami mind-mind veszélyforrás lehet, amelyet a kicsinek jeleznie kell az ébredéssel. Ha babád nem kel fel magától az éjszaka folyamán, ebben a korban két-három óránként fel kell ébresztened, hogy egyen. 

A baba alvásigénye

Ahogy minden baba alvásigénye más és más, úgy a számukra megfelelő altatási rend is különbőző. Lehet, hogy gyermeked természeténél fogva koránkelő, aki szeret napkelte előtt ébredni, de ha mázlista vagy, az is előfordulhat, hogy kicsit tovább lustálkodik. Ne izgulj, idővel pontosan fogod ismerni a jeleket, amelyekkel tudomásodra hozza, hogy épp időszerű az etetés vagy a szundi. Vegyük szépen sorra, melyik időszak nagyjából hány órás alvással jár a kicsiknél.

ÉletkorÁtlagos napi alvásidőÉjszakai alvásidő egyhuzambanÁtlagos nappali alvásidő
újszülött14-17 óra2-3 óra7-9 óra
2-3 hónapos baba14-17 óra3-4 óra4-8 óra
3-6 hónapos baba12-15 óra6-10 óra3-4 óra
6-12 hónapos baba11-14 óra10-12 óra2-3 óra

A 2-3 hónapos baba alvásigénye

Ebben a korban a legtöbb baba még napi 14-17 órát alszik 50-60 perces ciklusokban. A kisbabáknál minden ciklus aktív alvásból és nyugodt alvásból áll. Az aktív alvás közben mocorognak és nyöszörögnek, a nyugodt szakaszban viszont mélyen alszanak.

3-6 hónapos baba alvásigénye

Ebben a korban a legtöbb babának 12-15 órás alvásra van szüksége, és már az éjszakai alvások is egyre hosszabbá válnak. Hat hónapos korukra a kicsik akár már hat órát is végigalhatnak egyhuzamban, de azért számítsunk arra, hogy a baba még mindig fel fog ébredni minden éjszaka legalább egyszer.

6-12 hónapos csecsemő alvásigénye

Ahogy cseperedik a csecsemő, egyre kevesebbet alszik. Egy éves korig nagyjából kialakul a 11-14 órás napi alvásmennyiség.

Éjszakai alvás

Körülbelül hat hónapos kortól a legtöbb baba alvásigénye éjszaka megnő, jellemzően este 6 és 10 között már készek ágyba bújni. Általában kevesebb, mint 40 perc alatt elszenderednek, de néhány kisbabának hosszabb időre van szüksége, viszont a megébredés is ritkábbá válik. 

Nappali alvásigény

Ebben a korban a legtöbb baba még napi 2-3 alkalommal egyenként 30 perc és 2 óra közötti napközbeni szundításra tart igényt. 

Mikortól lehet bevezetni az alvási menetrendet? 

Amikor a baba körülbelül 2 hónapos lesz, és a belső órája némileg kiszámíthatóbbá válik, lehetséges, hogy már el tudod kezdeni az  alapvető alvási menetrend bevezetését. 3 és 6 hónapos kora között nagyjából beáll, hogy a csecsemő mikor fekszik, mennyit alszik és mikor ébred. Te is megszokod időközben, hogy akkor fektesd le, amikor még álmos, de még ébren van. Ezzel megtanítod neki, hogy hogyan aludjon el magától. Az alvástréninggel, ha egyáltalán szeretnéd alkalmazni a módszert, mindenképpen várj 4-6 hónapos korig.

Túl sokat alszik a baba?

Az, hogy időnként fel kell ébreszteni az újszülöttet vagy az idősebb babát, önmagában nem ad okot aggodalomra. Néha mindannyiunknak kicsit több pihenésre van szüksége a megszokottnál. A krónikus aluszékonyság jeleire viszont jó, ha odafigyelünk. Ha a kisbaba rendszeresen több mint 17 órát alszik naponta, és emiatt nem tud napi nyolcszor enni, konzultáljunk gyermekorvosunkkal, főleg, ha a következő tüneteket is tapasztaljuk:

  • Szélsőséges letargia vagy kedvetlenség az ébresztés után.
  • A kiszáradás jelei, mint például kevésbé nedves pelenka, sötétebb színű vizelet vagy könny nélküli sírás.
  • Túlzott nyűgösség vagy ingerlékenység ébresztéskor.

Hogyan segítsük a baba alvását?

Az első hónapokban az éjszakai etetések biztosan megzavarják a szülők és a babák alvását, mégis érdemes már ekkor segíteni a babának, hogy jó alvóvá váljon. 

Ezeket a tippeket érdemes megfontolnod:

Következetes altatási rutin kialakítása

Ha lefekvés előtt túl sok stimuláció éri a kicsit, az megnehezítheti az elalvást. Kezd az altatást egy nyugtató babafürdetős mosdatással, babaolajos masszázzsal,  ölelgetéssel, énekléssel, csendes zenével vagy olvasással, majd hagyd el a szobát. 

Álmosan, de ébren fektesd le a kicsit 

Így segíthetjük a babát abban, hogy az ágyat az elalvás folyamatával hozza összefüggésbe. Gyermekedet a hátára fektesd, és tisztítsd meg a kiságyat vagy a mózeskosarat a babatakaróktól és a játékoktól.

Fontold meg a cumi használatát

Ha a kicsi nehezen nyugszik meg, a cumi segíthet. Kutatások szerint a cumi alvás közbeni használata csökkenti a bölcsőhalál kockázatát.

A baba alvásigénye legyen az elsődleges szempont

Ha babád éjszakai bagoly vagy korán kelő, érdemes a rutint és az időbeosztást a szokásaihoz igazítani. Az, hogy átalussza-e az éjszakát, nem a te szülői képességeidnek fokmérője. Légy türelmes magaddal és vele is, míg meg nem érted szokásait és kommunikációját, hogy segíthess neki abban, hogy jobban aludjon. 

Ajánló