Farsangi jelmezek házilag

2023. december 10.

farsangi jelmezek házilag

A farsangi jelmezek a farsangi ünnepségek egyik legfontosabb és leglátványosabb elemei.

Ezek a színes és kreatív öltözékek lehetővé teszik az emberek számára, hogy különböző karakterekké alakuljanak át, legyen szó hagyományos népi alakokról, mesefigurákról vagy modern popkultúra ihlette karakterekről.

A farsangi jelmezviselés a vidámság, a kreativitás és a közösségi összetartozás ünneplésének módja.

A legjobb farsangi jelmezek házilag

A farsangi jelmezviselés különösen fontos a gyerekek számára, mivel lehetőséget biztosít számukra a kreativitásuk kifejezésére és a fantáziájuk szárnyalására.

Nem szükséges sok pénzt költeni a jelmezekre; számos házilag készített jelmez egyszerű, mégis ötletes megoldásokat kínál, amelyek az egész család számára szórakoztató és összekovácsoló tevékenységet jelenthetnek.

A közös jelmezkészítés nem csak a gyerekek kreativitását ösztönzi, hanem erősíti a családi kötelékeket is, miközben minden évben egy izgalmas és emlékezetes programot kínál.

Szőlő

Amire szükséged lesz:

 • kb. 15 db lila lufi (amennyiben lehetséges kétféle színárnyalat)
 • 15 db biztosítótű
 • zöld sapka, vagy filc anyag

A lufikat fújd fel, különböző méretűre. Mindig vedd figyelembe a gyermeked magasságát, és annak megfelelően fújd fel a lufikat, hiszen ha túl nagyok nem fog tudni mozogni benne. A lufikat biztosítótűvel tudod rögzíteni a gyermek ruhájára. A zöld filc anyagból készíts tölcsérformát, melynek a szája akkora legyen, mint gyermeked fej. A másik végét tekerd fel és tűzd össze!

Alíz Csodaországban

Amire szükséged lesz:

 • nagyobb méretű doboz
 • színes vízfestékek

A doboz alját és tetejét nyisd fel, majd próbáld rá a gyermekedre. Amikor megvan a megfelelő méret, megkezdheted a doboz kifestését. Itt nagyon kreatív lehetsz, a lényeg, hogy egy házikót alkoss a dobozból. Fess rá ablakokat, ajtót, tetőcserepet. Ha igazán kreatív akarsz lenni, akkor az ablakokat ki is vághatod, és az így kialakult lyukakat befedheted folpack-kal vagy bármilyen átlátszó műanyag anyaggal. Így igazán élethű lesz! Ezután nincs is más dolgod, mint a gyermeknek keríteni egy kék szoknyát, fehér köténykét. és már indulhat is Alíz a jelmezbálba!

Szivárvány

Amire szükséged lesz:

 • színes és fehér filc anyagok
 • szivárvány-csíkos harisnya

A kisebbeknek kiváló jelmez! A színes filc anyagokból vágj nagyjából 15 cm széles anyagokat, és varrd őket egymáshoz, lehetőség szerint színárnyalatok szerint. A fehér filcből vágj ki egy felhőformát, és varrd oda a szivárvány aljához. Az elkészült szivárványt a gyermeked úgy fogja felvenni, mintha egy kézátbújtatós köpeny lenne. Vagyis hátul nem látszik. A színes harisnya és a szivárványos felső együtt nagyon aranyos lesz majd.

Tükörtojás

Amire szükséged lesz:

 • sárga, műanyag tál
 • fehér hungarocell lap vagy polifoam

Igen egyszerű jelmez, és egy nap alatt elkészíthető. Ha megvannak az alapanyagok, akkor pikk-pakk elkészül. A fehér hungarocellből vágj ki egy tükörtojás formájának megfelelő formát. A széleit szépen kerekítsd le. A sárga tálat ragaszd fel a fehér felületre, de ne pont a közepére, hanem kicsit eltolva. Innen már csak az a feladat, hogy a gyermek ruhájához rögzítsük. A polifoam ebből a szempontból lényegesen egyszerűbb, hiszen néhány öltéssel a fekete ruhájához varrhatod, a hungarocellt inkább ragasztani érdemes. Ha teheted ragassz a hátuljára egy nagyobb papírlapot, melyet már odaölthetsz a ruhájához.

Öltöztetős baba

Amire szükséged lesz:

 • kartonpapír
 • színes festék
 • ecset
 • vastag, színes szalag
 • olló

Talán mindenki emlékszik még a régebbi korok kedvenc gyerekjátékaira. A kislányok között nagy kedvenc volt a papír, öltöztetős baba. Mára kevésbé népszerű, de azt gondolom, hogy mindenki ismeri. az elkészítése is nagyon egyszerű. A kartonpapírra felrajzoljuk a kívánt ruhaformát. Amennyiben azt szeretnénk, hogy gyermekünk ülni is tudjon benne, mindenképpen két külön lapból állítsuk össze a felső és a szoknya részt. Miután kivágtuk (ne felejtsük le róla a visszahajtós füleket sem), kedvünk szerint mintázhatjuk a ruhát. Lehet gyermekünk kedvenc ruháját utánozni, de lehet pöttyös, vagy csíkos, vagy fodros, stb. A vastag szalagot akkor kell használni, ha a két részt külön készítjük. ekkor ugyanis a kettőt a szalaggal fogjuk össze. a szoknya tetejére kb. 1 cm vastagságban ragasztjuk, míg ugyanilyen magasságban ragasztjuk a blúz aljához. Ez a ruha rögzítését is megkönnyíti, hiszen hátul összekötve máris gyermekünkhöz rögzítettük. A kreatívabbak tovább díszíthetik a ruhát csipkékkel, fodrokkal…

Ajánló