Mozgásfejlődés: a baba fejlődése — lépésről-lépésre (2024)

2024. február 06.

A baba mozgásfejlődése.

A csecsemők életük első évében elképesztően gyorsan fejlődnek. A magasság és a testsúly növekedése mellett jelentős fejlődési szakaszokon is átmennek, ezeket mérföldköveknek nevezzük. A fejlődési mérföldkövek olyan könnyen azonosítható készségek, amelyeket a baba már képes végrehajtani, mint például az átfordulás, a felülés, a kúszás és a járás. Fontos, hogy minden baba más és más, ne ijedjünk meg, ha gyermekünknek kicsit több idő kell, hogy elérjen bizonyos fordulópontokat. Lássuk, mi minden történik a csecsemővel az első évben.

A baba mozgásfejlődése 0-12 hónapos korig

A tehetetlen újszülöttet az aktív kisgyermektől mindössze 12 hónap választja el. Az első évben a csecsemők megtanulják felemelni a fejüket, megfordulni, ülni, kúszni, állni és megtenni az első lépeseiket. A babák elképesztő ütemben nőnek és változnak, és minden hónap új és izgalmas fejleményeket hoz. Az újdonsült anyukák és apukák gyakran csak kapkodják a fejüket, hogy mire számíthatnak legközelebb, és honnan tudhatják, hogy babájuk fejlődése a megfelelő ütemben halad-e.  

Ahelyett azonban, hogy túlságosan a mérföldkövekre koncentrálnánk, fontos megjegyezni, hogy az összes baba a saját tempójában fejlődik. Meglehetősen széles időintervallumot lehet meghatározni arra, hogy mikor normális egy baba számára, hogy elérjen egy adott fejlődési szakaszt. A járás például bármikor elkezdődhet 9 és 18 hónapos kor között. 

Az olyan babafelszerelések, mint az etetőszék, a gyermekülés, a babakocsi, a kiságy és a járóka mind nagyon hasznosak, amikor funkciójuk van, de a baba mozgásának korlátot szabnak. Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy csak akkor használjuk őket, amikor valóban szükség van rájuk, egyébként pedig inkább engedjünk teret a kicsinek a szabad mozgáshoz. 

A mozgásfejlődés szakaszai

A játék nagyszerű módja annak, hogy a baba fejlessze a motoros készségeit. Igyekezzünk vele minél többet együtt kúszni, mászni, játszani, hogy inspiráljuk a tanulási folyamatban. Ha úgy gondolod, hogy a baba nem éri el a növekedési vagy fejlődési mérföldköveket, beszélj az orvosoddal, mert ha tényleg valami gond van, akkor minél előbb el kell kezdeni a fejlesztést. Hallgass az ösztöneidre, hiszen nálad jobban senki nem ismeri a gyermekedet.  Ne feledd, nem az a fontos, hogy a baba pontosan mikor ül fel magától, hanem az, hogy fejlődése folyamatos. 

1 hónapos baba mozgásfejlődése

Életének első hónapjában a csecsemő viselkedésének nagy része reflexszerű. Később, ahogy az idegrendszere fejlődik, egyre több cselekvését irányítja akaratlagosan. 

Az első hónap végére a legtöbb csecsemő képes lehet:

 • kezét ökölbe szorítva tartani és
 • 8-12 centiméteres távolságra fókuszálni.

2 hónapos baba mozgásfejlődése

A baba tetőtől talpig fejlődik: igen, ebben a sorrendben. Ezért van az, hogy a csecsemők már azelőtt a magasban tudják tartani a fejüket, mielőtt megtanulnának járni, és előbb tudnak a könyökükre támaszkodni, mint a kezükre. Remek foglalkoztató lehet a kicsinek ebben a korban egy bébitornázó, ami a lelógó, izgő-mozgó tárgyakkal szórakoztatja és fejleszti is.

A 2 hónapos baba képes lehet:

 • hason fekve alkaron támaszkodni 
 • és picit megemelni a fejét.

3 hónapos baba mozgásfejlődése

Mire a baba három hónapos lesz, a teljesen kiszolgáltatott újszülöttből aktív és érzékeny csecsemővé válik. Órákat képes eltölteni csak a kezének vizsgálatával, miközben figyeli a saját mozdulatait. Úgy tapasztalja meg az őt körülvevő világot, hogy megfog dolgokat, például csörgőket vagy bébiplüssöket.

A 3 hónapos baba képes lehet:

 • hason vagy háton fekve kinyújtani a lábát és rugdalózni;
 • kinyitni és becsukni a kezét;
 • a szájához emelni a kezét és
 • megragadni, majd megrázni a játékokat.

Hátról oldalra fordulás: a 4-5 hónapos baba mozgásfejlődése

A csecsemők a tenyerükkel és a mutatóujjukkal a kezükben tudnak tartani tárgyakat, és gyakran a szájukba is veszik, amit megragadtak. 

A 4-5 hónapos baba képes lehet:

 • a hátáról és a hasáról az oldalára gurulni, 
 • felülni úgy, hogy a csípőjüket, a feneküket és a hátuk alsó részét megtámasztjuk,
 • belecsimpaszkodni a saját lábukba, majd hosszan játszani a tappancsukkal. 

Mikor fordul meg a baba: a 6-7 hónapos baba mozgásfejlődése

A csecsemő ez idő tájt valószínűleg élvezi, ha álló helyzetben tartják, hogy fel-le ugrálhasson. Ez a kis edzés erősíti a lábizmait, hogy felkészítse majd a későbbi nagy kihívásra, a járásra.

A 6-7 hónapos baba képes lehet:

 • segítség nélkül felülni úgy, hogy az egyensúlyozáshoz néha a karját is használja;
 • könnyedén hasról hátra és hátról hasra fordulni;
 • rugózni a talpain a talajon, amikor a hóna alatt megtartva felemeled;
 • hintázni előre-hátra négykézláb.

Beindul a kúszás: 8-9 hónapos baba mozgásfejlődése

Kisbabád valószínűleg már kúszik, és talán már a bútorokba kapaszkodva kicsit fel is áll, hogy aztán visszahuppanjon a popsijára.  Itt az idő, hogy elővedd a különféle járást segítő, húzó-toló és görgető játékokat,

A 8-9 hónapos baba képes lehet:

 • felhúzni magát kúszó pozícióba, innen pedig vissza tud ülni;
 • kúszni minden mennyiségben;
 • felhúzni magát álló pozícióba;
 • felvenni és dobálni a tárgyakat.

Mikor mászik a baba: a 10-11 hónapos baba

Gyermekednek valószínűleg segítségre lesz szüksége a felálláshoz, de néhány másodpercig tudja magát tartani állásban is. A csecsemőknek kényelmesebb a járás, ha meg tudnak csimpaszkodni valamiben, mondjuk a kezedben. Néha azonban a kicsi a segítséged nélkül is meg akarja majd próbálni a sétát.

A 10-11 hónapos baba képes lehet:

 • feltérdelni és
 • mászni minden mennyiségben.

Az egy éves baba mozgásfejlődése

Az egy éves kisgyermek akár már egyedül is cirkál a szobában, de a biztonság kedvéért azért még megkapaszodik néhány stabil pontban. Lehet, hogy már meg is tett pár óvatos önálló lépést, de ha nem, azért tartsd csak a kamerát készenlétben, hiszen hamarosan megörökítheted ezt a megható pillanatot. 

Az egy éves baba már képes lehet:

 • az ujjával enni, öltözködni és mesekönyvet lapozgatni;
 • önállóan használni a hajkefét, a kanalat;
 • sőt már a telefonodat is szívesen nyomogatja. 

A csecsemő mozgásfejlődése táblázat

Mivel a gyermekek mozgásfejlődése olyan meghatározó téma a szülők számára, viszont kevés adattal rendelkezünk a témában, a német kutató, dr. Heinz Krombholz 2013-ban 2500 kisbaba bevonásával elindította a “Mérföldkő” projektet a müncheni Állami Gyermekpedagógiai Intézetben (IFP). A tanulmány 18 mérföldkő segítségével vizsgálja a csecsemők és kisgyermekek mozgásfejlődését az életük első két évében. 

A legfontosabbak kiemelésével mutatjuk az eredményeket. A mérések alapján a fej felemelésére hason fekvésből átlagosan 2,2 hónapos kortól kerül sor, plusz/mínusz 1,2 hónapos eltéréssel. Tehát az 1-től 3,4 hónapig terjedő intervallum még az átlagnak megfelelő fejlődési szintet jelent. Dr. Krombholz szerint még ha az egyik mérföldkövet nem is éri el a csecsemő a megadott szóráson belül, akkor sem kell aggódni. 

„Ha a gyermek még nem kúszik a megadott időn belül, de egyébként kíváncsi, és megpróbál a tárgyakért nyúlni, akkor általában minden rendben van. Akkor van gond, ha a gyermek kevés érdeklődést mutat a környezete iránt.” – mondja Krombholz. Ebben az esetben a szülőknek a tervezett vizsgálatokon kívül is érdemes felkeresniük egy gyermekorvost.

MérföldkövekÁtlagéletkorÁtlagos eltérés*
Fej felemelése hason fekvő helyzetben2,2 hónapos kor1,2 hónap
Hasra fordulás4,7 hónapos kor1,3 hónap
Átfordulás hátra5,3 hónapos kor1,7 hónap
Felülni segítséggel7.2 hónapos kor1.6 hónap
Kúszás7,1 hónapos kor1,5 hónap
Mászás8,5 hónapos kor1,7 hónap
Felegyenesedés és állás12,6 hónapos kor2,4 hónap
Járás12.9 hónapos kor2.2 hónap
*A megfigyelt gyermekek 68 százaléka az átlagnak megfelelő tartományban szerepel, plusz/mínusz az átlagos eltérés.

Ajánló