Óvodakezdés

2023. december 10.

óvodakezdés

Az óvodába kerülés szinte minden gyermeknek kettős élményt jelent. Egyrészről várja a napot, mikor oviba mehet, izgatja, vajon miféle új élményekkel fog majd találkozni. Másrészt viszont – erre a tapasztalatra majd csak a beszoktatási idő után tesz szert – nap mint nap hosszú időre el kell szakadnia a szülőktől, és ez bizony nem könnyű

.És nemcsak az elszakadás nehéz. Új felnőttekkel és gyerekekkel kell megismerkednie, őket elfogadnia. Csoportba kerül, ahol nincs meghatározott helye, státusza, mint a családban. El kell fogadnia az óvoda szokás-és szabályrendszerét is. Nem meglepő tehát, hogy az első időszak szinte minden gyermeknek (és szülőnek) igen nehéz, sokszor fájdalmas. Ezért nagyon fontos a fokozatos, a gyerek tempójához mért beszoktatás. A kicsinek időt kell engedni, hogy édesanyja jelenlétében megismerhesse, megszerethesse az óvó néniket, hiszen csak ekkor jelenthet számára megfelelő érzelmi támogatást a másik felnőtt jelenléte.

Az ovira való ráhangolódást már otthon is lehet kezdeni. Sokat beszélgetni, esetleg mese formájában az óvodáról, a sok érdekes játékról, az ovisok mindennapjairól. A legtöbb leendő ovis anyukája elmondhatja, hogy gyermeke hosszabb ideig is szívesen marad más személy társaságában. Ezért a beszoktatás lényege nem is az, hogy a gyerek megszokja anyja hiányát, inkább hogy megismerhesse az új környezetet, a társait, elsősorban pedig az óvó és gondozó néniket, akihez majd kötődni tud. Ehhez pedig érzelmi biztonságra van szükség: az első alkalmakkor ezért szükséges a szülő jelenléte, amely ezt a biztonságot nyújtja.

A beszoktatás ideje és módja függ az intézményektől. Néha elég egy-két nap, de eltarthat akár két hétig is, ez az egyéntől is függ. Választhatjuk azt a megoldást, hogy eleinte csak egy, majd két órára visszük be az apróságot, de néhány nap múlva már hagyjuk, hogy ott ebédeljen, esetleg ott is aludjon.

Gyermeke beszoktatásával együtt a szülőnek is meg kell tanulnia elfogadni ezt az új helyzetet. Fontos, hogy bízzunk magunkban, abban, hogy gyermekünk megfelelő önbizalommal és készségekkel rendelkezik ahhoz, hogy jól érezhesse magát a családon kívül is.

Az óvodakezdésre felkészítő írásainkban a beszokás/beszoktatás megkönnyítéséhez szeretnénk segítséget nyújtani a szülőknek. Foglalkozunk azzal, hogy mennyiben változhat a gyermek viselkedése, milyen változásokra kell felkészülni a családban (például a család napirendjében). Utánajárunk, mire lesz szüksége a gyermeknek az óvodában, vagyis mi kerüljön az ovikezdő-csomagba.

Óvodai kezdőcsomag

Ajánló