Óvodai kezdőcsomag

2023. december 10.

óvodai kezdőcsomag

A leendő ovisok szüleinek az nyár eleji (beiratkozás utáni) első szülői értekezleten beszélnek azokról a dolgokról, amelyeket óvodakezdésre be kell szereznünk. A pontos lista óvodánként változhat, itt egy általános listát találnak a szülők.

Óvodai ruházat

Szükség lesz kényelmes benti ruhára, amit a gyermek a csoportszobában visel. Télen kell majd overall is, a kinti játékhoz nadrág, pulóver. (Olyan ruhaneműt válasszunk az oviba, amit nem sajnálunk, ha véletlenül baja esik, vagy elkallódik!)Kell benti cipő, amelynek alkalmas például a lábat jól tartó, könnyen fel-és levehető szandál (a papucs, mamusz kerülendő, balesetveszélyes)Gondoskodnunk kell váltóruháról is: ha a gyermek leönti, leeszi magát, vagy bepisil, át kell öltöznie. Ezek: bugyi, zokni, nadrág vagy szoknya, és póló.

Minden óvodai ruhában és cipőben legyen benne gyermekünk jele, hogy a közös öltözködés során ne kallódjanak el a ruhadarabok. Praktikus, ha textilfilccel rajzoljuk a ruhacímkére a jelet, esetleg alkoholos filccel. Sokan szeretik a ruhára vasalható matricákat, a felvarrható textil képecskéket. (Ez utóbbit rövidáru-kereskedésben kapunk).

Óvodai zsák

Az oviban saját kis öltözőrésze van minden gyermeknek, ahova a ruháit helyezhetjük: polcok, ruhafogas. Az óvodai zsák a váltóruhák tárolására szolgál. Az öltözőszekrény szélessége határozza meg, milyen szélességű fogas és zsák fér be kényelmesen.

Praktikus, ha az óvodai zsák rendelkezik külső kis zsebekkel, amelyekbe akár egy kis zokni, akár egy vékony sapka jól elfér. Figyeljünk arra, hogy a zsák szája eléggé nagy legyen! Így gyermekünk kényelmesen fog tudni ki- és bepakolni. A zsákban lévő rendet segíti, ha a fogasra egy belső kis zsákot is varrunk, lehetőleg vékony, áttetsző anyagból. A belső zsákba kerülhetnek a tartalék váltóruhák, így nem keverednek a mindennapos használatú ruhákkal. Az óvodai zsák fogasa lehetőleg fából legyen, a műanyag könnyen törik, deformálódik. Fogas helyett akasztót is varrathatunk rá (ahogy az óvoda kéri). A zsákon is tüntessük fel gyermekünk óvodai jelét.

Alváshoz

Ágynemű (méreteit az óvoda adja meg): takaróhuzat, lepedő, kispárnahuzat, igény szerint kispárna.

Tornafelszerelés

Tornazsák, benne: fehér póló, tornanadrág és tornacipő

Tisztasági csomag (folyamatosan):

  • fogkefe
  • fogkrém
  • szalvéta
  • papír zsebkendő
  • folyékony szappan
  • WC papír

Kisméretű törülköző akasztóval ellátva (egy vagy két darab, az óvoda kérése szerint).

Ajánló