Melyik gyalult deszka a legjobb választás?

2024. június 10.

Az építőipar egyik alapját már évszázadok óta a deszkák, pallók jelentik. Ma már többféle kialakítás, méret és alapanyag közül lehet választani. A szárított, gyalult deszkákból és pallókból számtalan építményt fel lehet húzni, ráadásul a végeredmény is minőségi és maradandó lesz.

A lucfenyő az egyik legkedveltebb alapanyag

A Káplár fatelep szárított, gyalult deszkáinak kínálatában is a különböző lucfenyő termékek rendelkeznek a legtöbb variációval. Természetesen mellette elérhetőek még borovifenyőből készült pallók is, de mégis miért a lucfenyő az egyik legnépszerűbb? 

A belőle készült deszkák egyszerre számítanak kiemelkedően esztétikusnak, valamint tartósnak. Beltéren is kiválóan használható, gyalulással és fózolással tovább javítható az alapból magas szintű minősége.

Különlegessége, hogy a lucfenyő gesztjének nincs eltérő színe, egyöntetűen fehér vagy sárgás-rózsaszín árnyalatú deszkát, pallót fogunk kapni. A fa nagyon puha, hétköznapi szerszámokkal is könnyedén lehet alakítani, nincs szükség hozzá speciális eszközökre. 

A fűrészelése és a fúrása sem nehéz, amikor az összeszerelés során kell egymáshoz rögzíteni az egyes elemeket. Egyedi rajzolatához az is hozzájárul, hogy gyakran csavart növésű a növény. A gyantajáratok, a fokozatos átmenet a tavaszi és őszi pászta között az egyedi megjelenésén is hatalmasat dob.

Nagyon gyorsan szárad és viszonylag keveset zsugorodik. Magas cellúlóztartalma miatt a papírgyártásban is elsődleges nyersanyagnak számít. Az időjárás és a rovarok jelentik rá a legnagyobb veszélyt, ezért egyrészt mindenképpen szükség lesz valamilyen kezelésre (lakk, festék, olaj) kültéri használat esetén, valamint inkább beltéri felhasználásra ideálisak.

Mit lehet készíteni a gyalult, szárított deszkákból és pallókból?

A lucfenyő például az egyik leggyakrabban használt alapanyag fabútorokhoz és hasonló alkalmatosságokhoz. Széles körben használják a bútorgyártásban, mivel könnyű a megmunkálhatósága, és még egy kezdő barkácsoló is egyszerűen tud vele bánni. 

Asztalok, polcok és ágykeretek pillanatok alatt összeállíthatóak belőle. Speciális felhasználási módja is megoldható: kevesen tudják, de a Wright fivérek első szerkezete is lucfenyőből készült, de hasonló szerkezetekhez mind a mai napig alkalmazzák.

Miért fontos az alapanyag?

Nem mindegy, hogy milyen fából készült az adott deszka, gerenda vagy palló, valamint milyen kezelésen esett át. Az egész építményt, a szerkezet minőségét és élettartamát nagymértékben meghatározza az alapanyag, amit beszerzünk. 

Függetlenül attól, hogy egy bonyolult munkálatról vagy egyszerű otthoni barkácsolásról beszélünk, minden esetben érdemes a legmagasabb minőségi mutatóval rendelkező nyersanyagot választani. A szárított, gyalult deszkák és pallók esetében ez egyértelműen a lucfenyő lesz, de a borovifenyő is megállja a helyét egyes helyzetekben.

Ajánló

Miért fontos a házszám?

Miért fontos a házszám?

Legyen szó kertes vagy társasházról, törvény is előírja, hogy minden ingatlanon fel kell tüntetni a házszámot. Nemcsak kötelességből, hanem saját...

bővebben