Óvodaérettség

2023. december 10.

óvodaérettség

Nagy változást jelent a család életében, amikor a gyerek eléri a kort, ami az óvodába lépéshez szükséges. Ilyenkor sokféle kérdés felvetődik, szülőként pedig elkezdünk aggódni.Felveszik óvodába? Ha mégsem, milyen más intézményi lehetőségek vannak?

Óvodaérettség rovatunkban áttekintjük, milyen törvényi és személyhez kötött feltételei vannak az óvoda megkezdésének. Utánajárunk, mit tehet a szülő, ha helyhiány miatt nem került be a gyermeke az induló csoportok valamelyikébe.

Az óvodai felvétellel kapcsolatos rendelkezéseket a közoktatási törvény, illetve a gyermekvédelmi törvény napközbeni ellátással kapcsolatos része szabályozza. Az új, 2012-es köznevelési törvény óvodákra vonatkozó főszabálya szerint hároméves, a felmentettek esetében legkésőbb ötéves korig minden gyerekre vonatkozóan kötelező lesz az óvoda, legalább napi négy órában. Ez alól a felmentést a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolhatja.

A háromévesek óvodakezdésének személyhez kötött „érett-ségi” feltételei is vannak. Minden intézmény megkívánja, hogy a gyermek nappalra megbízhatóan szobatiszta legyen. Az első szülői értekezleten – két-három hónappal a start előtt – minden bizonnyal még néhány dolgot hozzátesznek ehhez a leendő óvó nénik. A beilleszkedés szempontjából fontos, hogy háromévesünk érthetően ki tudja fejezni kívánságait, tehát a viszonylag tiszta beszéd és a kapcsolatteremtési készség megléte. Hasznos dolog az elkövetkező hónapokban a lelki rákészülés, hogy csemeténk később minél könnyebben el tudja fogadni az anyai távollétet. A felkészülési időszak a szülőnek is kötelező, hiszen ez lesz az első komolyabb elszakadás időszaka, és egyben gyermeke függetlenedésének kezdete is. Emiatt is nagyon fontos az óvónők és a szülők bizalmon alapuló kapcsolata és folyamatos kapcsolattartása.

Az óvodáskor a gyermek életében élményekkel, felfedezésekkel, tanulással teli, izgalmas időszak. Tegyünk meg mindent azért, hogy minél örömtelibb is legyen számára ez a néhány év.

Ajánló