A hozzátáplálás aranyszabályai: Minden egy helyen (2024)

2024. február 06.

A baba hozzátáplálása 4-6 hónapos korban kezdődik

A baba megszületése minden család életében az egyik legmeghatározóbb pillanat, amelyet további fontos állomások, a gyermek fejlődésének különböző szakaszai követnek. A csoda megélése mellett, a szülők egy hatalmas tanulási folyamaton mennek keresztül – pláne az elsőszülött esetén. Emiatt, ha valami nem úgy történik, mint ahogyan az a nagy könyvben meg van írva – márpedig ilyen aligha létezik –, azonnal végtelen mennyiségű és megválaszolatlan kérdés cikázik a fejekben.

Amikor a baba eléri a 4-5 hónapos kort, a családok egy újabb mérföldkőhöz érkeznek, a hozzátáplálás időszakához. Ez nem jelent mást, minthogy a kisbaba az anyatejen és a tápszeren kívül, új állagú és ízű ételekkel/tápanyagokkal is megismerkedik. A hozzátáplálás periódusa embert próbáló tud lenni, nemcsak nagyfokú figyelemre, türelemre és kitartásra van szükség, de természetesen a legfőbb kérdések megválaszolására is:

 • Mikortól beszélhetünk a hozzátáplálás időszakáról?
 • Milyen tempóban, és hogyan érdemes csinálni?
 • Az előkészített vagy a saját kezűleg készített bébiétel a jobb?
 • Kezdetben mely ételeket szükséges mellőzni?

Mikor áll készen a baba a hozzátáplálásra?

A hozzátáplálás kezdete változó lehet, de általánosságban a baba 4-6 hónapos kora közötti időszakát öleli fel. Arra nincs szabály, hogy a két értékhatár között pontosan mikor kell a gyermeknek megismernie a különböző ételeket, viszont arra nagyon oda kell figyelni, hogy négy hónapos kor előtt szigorúan tilos elkezdeni a hozzátáplálást, míg fél éves korban pedig kötelezően bele kell vágni! Ennek a hátterében több tényező is áll:

 • A baba emésztőrendszerének fejlettsége fél éves korára éri el azt a szintet, amelynél már nem okoz problémát feldolgozni az egyéb tápanyagokat is.
 • A hozzátáplálás nélkül a baba nem tudja megtanulni a szilárdabb, darabosabb ételek nyelvvel való mozgatását (jobbról balra, balról jobbra, fentről lentre és lentről fentre) és lenyelését.
 • Ilyenkor már pszichésen és fizikailag is szüksége van a baba szervezetének a változatosabb tápanyagokra, illetve a plusz energiaforrásra. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy az anyatejes/tápszeres táplálás teljes mértékben megszűnik, csupán azt, hogy bizonyos napszakok étkezéseit idővel felválthatják más jellegű bébiételek is.

Árulkodó jelek

Ha bizonytalan vagy a hozzátáplálás megkezdésének időpontjában, létezik néhány árulkodó jel, amivel a baba arra hívja fel a figyelmet, hogy készen áll az új ételek megismerésére. Ha a gyermekednél a következőket tapasztalod, minden bizonnyal kezdődhet a hozzátáplálás időszaka!

 • Segítséggel – avagy az öledben/etetőszékben –, képes „stabilan” ülni.
 • Meg tudja tartani a nyakát és a fejét.
 • Hasonfekvésből ki tudja nyomni magát a kezeivel.
 • Képes egyik kezéből a másikba átvenni a számára érdekes holmikat/játékokat. (Ez azt jelenti, hogy kialakult a szem és a kéz közös koordinációja, ami az étkezés során is fontos.)
 • Szájához emeli a játékait, megrágcsálja.
 • Közös étkezéseknél érdeklődik a felnőttek ennivalója iránt – például feléjük nyúl.

Milyen ételekkel érdemes kezdeni a hozzátáplálást?

A hozzátáplálási táblázatokról

Miután úgy tapasztaltad, hogy elérkezett a hozzátáplálás ideje, a következő kérdés mindig az ételekre irányul: melyiket lehet, hogyan és mikor? Ezek egyszerű megválaszolására szolgálnak a hozzátáplálási táblázatok, amelyek a gyermek életkora és az ételek típusai szerint lebontják, hogy a babának mikor, milyen ételt és milyen sorrendben kellene megismernie. Igaz ugyan, hogy ezek az összesítések jó kapaszkodóként szolgálnak a rutintalanabb szülőknek, viszont nehézségeket is okozhatnak.

A táblázatok nyomon követésének negatív oldala, hogy mind a szülőben, mind a gyermekben kialakíthatnak egyfajta görcsösséget. A baba számára ilyenkor ugyanis minden újdonság – nem fogja egyik pillanatról a másikra megszokni, hogy pépesebb, darabkásabb ételeket kell fogyasztania –, így sok mindent akár a tizenötödik alkalommal is el fog utasítani, ki fog köpni stb.

Hiába, hogy ez nem jelenti azt, hogy később sem fogadja majd el a korábban megtagadott ízű és állagú ennivalót, de ha mindenképp a séma alapján akarunk eljárni, és csak egy dolgot akarunk erőltetni – mondván, hogy „az van feltüntetve” –, a babában egy evési undor, míg a szülőben egy kudarcélmény alakulhat ki. Ennek tudatában inkább a módszerre, mintsem az egzakt meghatározásokra koncentráljunk, azaz:

 • kezdjük a hozzátáplálást a pürés állagú ételekkel, majd így haladjunk a falatokig!
 • eleinte a pépesített zöldségekkel és a gyümölcsökkel ismertessük meg a babát, és utána fokozatosan haladjunk a gabonafélék és a tejtermékek irányába!

Ezeket mindenképp mellőzd a baba 1 éves kora előtt!

Ami segíthet még a hozzátáplálás során a baba „étrendjének” kialakításában, hogyha sorra veszed, melyek azok az ételek és összetevők, amiket kizárólag egy éves kor felett szabad adni!

Ilyen például:

 • a 100%-os gyümölcslé, mert túl cukros, tömény és hizlaló egy pici szervezet számára.
 • az édeskömény, mert az esztragol összetevője rákkeltő hatású. Ennek mértéke és mennyisége minimális (felnőttként egyáltalán nem kell tőle tartani), de egy gyermek fejlődő szervezete esetében jobb inkább biztosra menni. (Az Európai Gyógyszerügynökség négyéves kor alatt például egyáltalán nem ajánlja az édeskömény használatát.)
 • a méz, mert olyan kórokozót tartalmazhat, ami veszélyekkel járhat egy baba számára.
 • a tehén–, kecsketej, mert magas fehérjetartalmuk leterhelheti a baba emésztőrendszerét és veseműködését.
 • a hozzáadott só és cukor, mert semmilyen plusz ingert nem ad a babának, viszont ezzel hozzászoktatjuk ahhoz az elváráshoz, hogy később mindennek „elég sósnak vagy cukrosnak” kell lennie. Innen pedig egyenes út vezet a később kialakuló egészségtelen táplálkozáshoz.

Röviden a bébiételekről

A hozzátáplálás során sokszor felmerül az a kérdés is, hogy a bébiétel egészséges-e a babák számára? A válasz igen, még akkor is, hogyha sokan szkeptikusan állnak ehhez a témához. A bébiételek összetevőiben semmi káros nincsen, ráadásul még meg is könnyítik az édesanyák és az édesapák életét. Ízvilág szerint akkora bébiétel-kínálat létezik, hogy minden baba személyes igényére akad egy kedvenc. Természetesen annál megbízhatóbb megoldás sosem létezik, minthogy te magad készítsd el az egyes ételeket, erre azonban egy pici baba mellett nem mindig marad idő és energia.

Mikor ideális a hozzátáplálás menete?

Az első gyermeknél biztos, hogy sok gondolatot szül, amikor elkezdődik a hozzátáplálás. Mindenki aggódik, mindenki jól szeretné csinálni, de ahogyan az életben semmire nincs egy konkrét recept, ebben az esetben is csak irányvonalakat lehet követni. Idővel, az első tapasztalatok megszerzése után, lépésről lépésre kirajzolódik a „babára szabott saját igazságunk”, amiben segítséget nyújt néhány aranyszabály.

1) Kitartás és fokozatosság

A fokozatosságra és kitartásra való törekvés kéz a kézben járnak, ugyanis a hozzátáplálás hosszú távú folyamat, amelyben nélkülözhetetlen, hogy minden apránként történjen. Ahhoz, hogy meg tudd őrizni a hidegvéred, gondolj csak bele abba, hogy a babának milyen mértékű újdonságot okoz a korábban megismert folyékony anyatej/tápszer kiváltása egy szilárdabb étellel!

Ezért is fontos, hogy lépésről lépésre haladj ezen az úton! Eleinte kínáld a babádat hígabb pürékkel – hogy ne érezze drasztikusnak a váltást –, majd körülbelül a 8 hónapos kor tájékán jöhet a gyümölcsfalatokkal való rágásra szoktatás! Fontos szabály még, hogy az első alkalmak során kizárólag egyféle dologgal közelíts, és maradj kitartó! A hozzátápláláskor semmit nem jelent, hogyha többszöri alkalommal is elutasításra kerül egy-egy étel, ez ekkor még nem a baba ízvilágára mutat rá, hanem arra, hogy több idő szükséges az új szokás kialakításához.

2)  Fokozott folyadékbevitel és vaspótlás

A hozzátáplálással később a baba több étkezése is kiváltható, de sokáig még az anyatej marad az elsődleges tápanyagforrás. Ennek köszönhetően jó darabig „megoldott” a szükséges folyadékbevitel, de amint csökkenni kezd az anyatejjel való etetés, az ebből adódó hiányt tiszta vízzel pótolni kell! A boltokban már elérhetőek a kifejezetten babáknak létrehozott, palackozott vizek, de valójában, hogyha otthon te magad forralsz fel, majd hűtesz le egy bizonyos mennyiséget, pont ugyanolyan jó megoldás lesz – a lényeg, hogy ne feledkezz meg róla!

A babák vastartaléka fél éves korukra felszámolódik, amelyet gondosan pótolni kell az egészséges kognitív fejlődés érdekében. Ezt azzal tudod elérni, hogyha az étrendbe nagyobb vastartalommal rendelkező zöldségeket és húsokat is becsempészel – ilyen például a bab, a borsó, a lencse, a különböző vöröshúsok vagy a máj.

3) Az allergizáló ételek kipróbálása

Léteznek potenciálisan allergizáló ételek, a teljesség igénye nélkül ilyenek például:

 • a különböző magvak (földimogyoró, dió, kesudió, mandula stb.),
 • a tejtermékek (túró, kefir, sajt, vaj, sajtkrém, tejföl, tejszín stb.)
 • a szójatermékek,
 • a glutént tartalmazó ételek.

Ezek bevezetésekor még inkább oda kell figyelni a fokozatosság szabályára, miszerint csak egy dolgot próbáljunk adni több napon keresztül! Ez azért fontos, mert allergiás reakció esetén, így azonnal tudni fogod, hogy mi okozhatta a problémát! Tévhit azonban, hogy egy éves kor előtt nem adható allergizáló étel a babának – minél előbb ismerteted meg ezekkel a tápanyagokkal a gyermeked, annál nagyobb az esélye, hogy később nem okoz majd bajt!

Bízz a szakemberek véleményében!

A hozzátáplálás területén az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend egy új irány, a BLW (=Baby-Led Weaning) módszer. Ez gyakorlatban nagy mértékben eltér a hagyományos hozzátáplálástól, ugyanis itt már nem a szülő, hanem a baba irányítja a folyamatot. Alapja, hogy a gyermek elé olyan ételek vannak kihelyezve, amit a felnőttek is fogyasztanak. Ezek közül végül ő választja ki maga számára a szimpatikusakat: a kezébe veszi, és elfogyasztja őket.

Az újhullámos módszer azonban sok kérdést felvet, hiszen így például figyelmen kívül kerül az egyik legfontosabb alapszabály, a fokozatosság elve. Hogy jó-e az ilyen mértékű szabadság a baba számára, azt mindenkinek magának kell eldönteni, de végül bármelyik hozzátáplálási eljárás is lesz a befutó, a legbiztosabb, hogyha a védőnő és a gyermekorvos segítségével tisztázzuk a bennünk kialakult kép részleteit!

Ajánló