Terhesség első jelei: ismerd meg az 5 leggyakoribb tünetet!

2024. február 06.

A terhesség első jelei személyenként változhatnak

Az emberei test egy érzékeny műszer, mely a legapróbb belső változásokra is felhívja a figyelmet. A fogantatás pillanatától kezdve nagyon sok módon üzen, ezért fontos, hogy nőként időben felismerjük és dekódoljuk az újonnan megjelenő szimptómákat.

A terhesség első jelei sokfélék lehetnek és személyenként változhatnak, emiatt pedig csak általánosságban lehet beszélni róluk. A felismerés nehézsége, hogy a várandósság tünetegyüttese sok egyéb egészségügyi változás jeleivel is megegyezik, így a köztudatban lévő leggyakoribb tünet, például a menstruáció kimaradása sem kizárólag terhességre utalhat. Teljes mértékben a következő három lépés betartása mellett tudsz megbizonyosodni arról, hogy valóban babát vársz, vagy valami egészen mással kell szembenézned:

  1. a terhesség első tüneteinek/jeleinek megismerése,
  2.  terhességi teszt vásárlása és használata,
  3. nőgyógyászati vizsgálat.

Első lépés: ismerd fel a beágyazódás leggyakoribb tüneteit!

Számos tünetet megkülönböztethetünk, hogyha a teherbeesés jeleiről beszélünk, viszont fontos az elején megemlíteni, hogy nem biztos, hogy mindenkinél jelentkezni fognak. Vannak olyan nők, akik a következő bekezdésekben felsorolt ismertetőjelek közül:

  • semmit nem észlelnek magukon,
  • majdnem minddel találkoznak.

Általános érvényű igazság tehát nem létezik, de néhány tünet egyszerre történő jelentkezése már éppen elég árulkodó lehet.

1) Hirtelen rosszullétek és emésztési zavarok

A terhesség korai szakaszában a leggyakoribb és legelső tünetek között említhetjük a hirtelen rosszulléteket, a reggeli hányingert/émelygést. A napszak és a tünet megjelenési idejét tekintve is változó a probléma felbukkanása: van, aki rögtön megtapasztalja, van, akinél csak hetekkel később jelentkezik, és léteznek olyan nők is, akiknél a nap bármely szakaszában és állandóan előfordulnak rosszullétek.

A hányinger és az émelygés elsődleges oka lehet a szervezetben megjelenő HCG hormon – ami már a korai terhesség időszakában, a szövettani struktúrák sejtjeiben is megjelenik –, illetve a várandósság miatt kialakuló emésztési zavar is.

Utóbbi a progeszteron hormonszám megnövekedése miatt függ össze a rosszulléttel, mert hatására a gyomor sokkal lassabban ürül ki, mint „normális” esetben, ezzel puffadást, székrekedést, majd émelygést okoz. Ebben az időszakban jellemző még a szédülésre és az ájulásra való hajlam is, aminek hátterében szintén a progeszteron nagyfokú termelődése áll: kitágítja a vérereket, ezzel redukálva a vércukorszintet.

2) Pecsételő vérzés és a menstruáció elmaradása

Habár a menstruáció elmaradásának tünetéről szinte mindenki azonnal a teherbeesésre asszociál, azt már kevesebben tudják, hogy a fogantatás után jelentkezhet pecsételő vérzés is – ez a petesejt beágyazódásának tipikus jele. Fontos odafigyelni, mert ezt sokan összekeverik a havi ciklus jelentkezésével, pedig éppen az ellenkező állapotra tesz utalást!

3) Szüntelen fáradtság és fáradékonyság

Ha egy nő várandós, akkor a szervezete egy jelentős mértékű terhelésnek van kitéve. A beágyazódást követően a szervezet tudja, hogy meghatározó és nehéz időszak következik, ezért dupla annyi energiát használ fel, mint alap állapotban tenné. Ebből egyértelműen következik, hogy a test sokkal gyorsabban el is fárad, a legtöbb percet folyamatos bágyadtság, erőtlenség és kimerültség jellemzi. A korán kelő típusok esetében ez a tünet még árulkodóbb lehet, ugyanis a napközben történő szundik mellett, a reggeli kelés is egyre terhesebbé válik.

4) Fokozott érzékenység és ambivalens érzések

A beágyazódást követően minden területen megfigyelhető egy fokozott érzékenység. Ilyenkor olyan nagy mértékű hormonális változáson megy keresztül a női szervezet, hogy egyik pillanatról a másikra korábban nem ismert vágyak és viszolygások fogalmazódnak meg – ez azonban ugyanígy igaz tud lenni a menstruációs időszakra is.

A teherbeesés hatodik hete tájékán – a megnövekedett ösztrogénszint miatt –, a szagok, az ízek teljesen másként érződnek, mint korábban. Hiába, hogy előtte például a kávéfogyasztás volt a kedvenc reggeli rutin, könnyen lehet, hogy idővel ez inkább undort, mintsem pozitív érzést vált ki. Ennek háttere napjainkban sem tisztázott kérdéskör, de sok szakember úgy tartja, hogy ez a nőkben egy ösztönös védekező mechanizmusként működik azért, hogy a magzat minden káros tápláléktól védve maradjon.

Ekkortájt már egyre jellemzőbbé válnak a szélsőséges hangulatingadozások is, és az olyan ambivalens érzések pillanatnyi váltakozása, amelyeket nem könnyű kezelni. Az első egy-két hétben megfigyelhető továbbá a mellek érzékenysége és a mellbimbó színének elváltozása (sötétebb lesz), utóbbi hátterében a szoptatásért felelős hormonok állnak.

5) A fejfájás, az alhasi görcsök és a vizelési inger gyakorisága

A terhesség korai jelei közé tartozik a számos kellemetlenséggel járó, rendszeres fejfájás, alhasi fájdalom és vizelési inger is. Az okok megegyeznek a korábban említett fokozott leterheltséggel, a szervezet több módon is jelzi, hogy nagymértékű hormonális változások mennek végbe benne. Az alhasi görcsök és a gyakori vizelési inger megjelenése a méh megnagyobbodásával függ össze. A húgyhólyag helye tehát már a beágyazódás következtében – a méhnövekedés miatt is egyre csökken –, de a pocak fejlődésével a térvesztés még nagyobb, ezzel pedig a rendszeres mosdóba járás is hangsúlyosabb.

Második lépés: a terhesség első jelei után, használj terhességi tesztet!

A várandósság első jeleinek felismerése után a következő lépés, hogy terhességi tesztet vásárolj, mert így egy lépéssel még közelebb kerülsz az igazsághoz! A drogériában, patikában, webshopban megvásárolható tesztcsík a terhességi–, avagy a HCG hormon mértékét képes kimutatni, amely egy bizonyos szintet elérve azonnal rávilágít arra, hogy valóban teherbeesés történt. Napjainkban a terhességi tesztek már szinte 100%-os eredménnyel dolgoznak, azonban nem mindegy, hogy mikor használod őket először!

Érdemes a menstruáció kimaradása után néhány nappal kísérletezni, mert a HCG hormon mennyisége ilyenkor már eléri azt a szintet, amire a teszt érzékenysége reagálni tud. Viszont, ha túl korán vágsz bele a folyamatba, lehet, hogy negatív eredményt kapsz sikeres beágyazódás esetén is.

Harmadik lépés: irány a nőgyógyászati rendelő!

Legyen szó terhességről vagy egy egészségügyi problémáról, a teljes bizonyosságot egy szakember által elvégzett kivizsgálás fogja elhozni akkor is, hogyha a terhességi teszt pozitív lett. A szülész-nőgyógyász véleménye után, már biztos lehetsz abban, hogy a továbbiakban mire kell felkészülnöd.

A korábban felsorolt tünetek tapasztalása esetén az eredmény jelentheti a további kivizsgálásokat, a problémát megszüntető életmódváltást, és természetesen a gyermekvállalást is. Ha babát vársz, mindenképp tervezz előre, hogy a csodálatos, de egyben nehézségekkel járó időszakban minél inkább csökkenteni tudd a helyzetből adódó stresszforrások mértékét!

Ajánló