Neked való-e a shih tzu kutya?

2024. május 09.

A kutyabarátok egy része bolondul a kistestű ebekért, akiket könnyen ölbe lehet kapni, picik, édesek, ölelnivalóak, és egy kisebb lakásban is tarthatóak. Vitathatatlanul ebbe a táborba tartozik a tibetiek ősi kutyafajtája, a shih tzu is, aki selymes bundájával, gülü szemeivel és aranyos kis pofijával sokak szívét rabul ejti. 

De ahogy az lenni szokott, hiába a szimpátia, sajnos nem mindenki alkalmas arra, hogy egy ilyen kutyusnak jó gazdija legyen, akár az életvitele, anyagi lehetőségei vagy épp az időbeosztása miatt. Te vajon alkalmas lennél rá? Olvasd el cikkünket és válaszold meg magadnak az alábbi kérdéseket!

Tudod-e biztosítani számára a jó minőségű eledelt?

A shih tzu kutyusok igen makacs természetűek, nem ritka náluk, hogy finnyásak, emellett elég rossz az emésztésük. Így az olcsó, silány minőségű tápokat mindenképp kerülni kell, a Kutyakajas.hu Webáruház Panzi Fit Active tápjaival viszont nemigen lőhetsz mellé. 

Ráadásul a csirke- és gabonaallergiára is fokozottan hajlamosak, ezért előfordulhat, hogy hipoallergén tápra kell váltanod. A Panzi Fit Active NEXT eledelei azonban tökéletesen megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. 

A kis termetük miatt szerencsére nem nagy étkűek, így biztosan nem fognak kienni a vagyonodból. Amit viszont az etetésen megtakarítasz, azt elköltheted kozmetikusra – mi szóltunk! 

Nem okoz-e gondot a rendszeres látogatás a kutyakozmetikusnál?

Folytassuk is tovább az előző gondolatmenetet. A shih tzu ápolása ugyanis nem tekinthető sem idő-, sem pénztakarékosnak. A bundája csak akkor marad szép és selymes, ha egy kozmetikus rendszeres időközönként (4-6 hetente) kezelésbe veszi, amikor is sor kerül egy alapos fürdetésre, nyírásra, fésülésre. 

Mindez viszont önmagában nem elegendő, heti 2-3 alkalommal neked otthon is alaposan át kell kefélned a bundáját, illetve megvizsgálni, hogy nincs-e benne toklász, csomó, kullancs, stb. A kidülledő szeme könnyezésre hajlamos, így naponta át kell törölgetni. 

Ha mindezek neked időben és/vagy anyagilag nem férnek bele, akkor jobb, ha inkább egy másik fajtájú, kevésbé kényes kutyust keresel. 

Mennyit tartózkodsz otthon?

A shih tzuk igazi kis ölebek, imádják a gazdájukat, legszívesebben el sem mozdulnának mellőle. Ha ilyen kutyusod van, ne lepődj meg rajta, ha még a WC-n vagy a fürdőszobában is lesz társaságod, mert bizony oda is örömmel elkísér.

Ez egyrészt nagyon szívet melengető, hisz ki nem szereti, ha a kedvence ennyire ragaszkodik hozzá, ugyanakkor megvan a hátulütője is. Mert ha egyedül marad, akkor bizony könnyedén kialakulhat nála szeparációs szorongás. 

Ő nem az a fajta kutyus, aki megelégszik annyival, ha csak reggel és este látja a gazdáját, hanem igényeli a sok foglalkozást és az ember közelségét. Amennyiben home office-ban dolgozol és ritkán mész olyan helyre, ahol nem látják szívesen a kutyákat, akkor ezzel vélhetően nem lesz gondod.

Ám ha hosszú műszakokban dolgozol, szabadidődben pedig mindig van valamilyen házon kívüli programod, akkor nem te leszel az ideális gazdija, hiszen túl sokat lesz egyedül. 

Ajánló