Molekuláris mixológia – ehető koktélok nyomában

2024. július 10.

Vannak olyan baristák, akik látványos, ehető koktélokban gondolkodnak. A cikkben bemutatunk néhányat a molekuláris mixológia ötletes alkotásai közül.

A magasabb szintre emelt koktélkészítési képességgel valamennyi családi és baráti koktélparti felejthetetlen emlékké tehető. A legfontosabb koktélos komponensek, például a különleges rumok beszerezhetőek az iDrinks oldaláról.

Szuszpenzió, forró infúziószifon és zselésítés

A szuszpenzió egy olyan technológia, amelyet a folyadék sűrítésére vagy stabilizálására használnak. Ehhez a top sűrítőszer a xantángumi, amely édes és finom ízprofilokkal rendelkezik. A Suspended Sangria az egyik legtöbbször elkészített szuszpenziós koktél.

A forró infúziószifon eljáráshoz szükség van egy asztali infúziós készülékre. Az alsó kamrába kerül az alapszesz; a cukorszirup és a víz. A felső kamrába pedig az infúzióhoz szükséges összetevők, a levendula és a citromfű. Melegítés hatására az alsó kamrában lévő folyadék felforr, és gőzt vezet át az alkoholba az infúzióhoz szükséges összetevőkön át. Ennek során a gőz visszaviszi az ízt az alsó kamrába, így egy ízletes nedű születik.

A zselésítés során géles anyag készül az alkoholból. A folyamathoz agragarra vagy zselatinra van szükség. A zselésítés különféle módokon felhasználható a koktélokban.

Mesteri alkotások

  • Daiquiri zselé. A hozzávalók: 5 cl fehérrum, 2.5 cl limelé, 2 bárkanál cukor. Az elkészítéséhez az összetevőket addig kell melegíteni, amíg el nem kezdenek forrni. Aztán szilikonformába kell önteni, és amint megszilárdulnak, szervírozhatóak. Jó választás a Daiquirihez a 69%-os alkoholtartalommal rendelkező Takamaka Overproof White Rum. 
  • Kahlua Kaviárkapszulák. Az elkészítésükhöz a kávélikőrben kell feloldani az algát, aztán a fúziónak kapnia kell egy kis kalciumot egy pipetta segítségével. A kalcium feladata, hogy megkösse a külső kérget, és ekkor már belemártható a vízbe, hogy fel lehessen szolgálni. Igazi gasztronómiai élményt ígér.
  • Bacardi Cocktail kapszula. Hozzávalók: 5 cl Bacardi rum, 2 cl limelé, 1.5 cl grenadine. Az elkészítéséhez az összetevőkkel kell feloldani az algát, ezt követően a fúziót kalcium fürdőbe érdemes helyezni egy félgömb alakú kanállal. A kalcium megköti a külső réteget, ezt követően szervírozhatóak a kapszulák. Jó választás hozzá a Bacardi Carta Blanca Superior Rum, a Bacardi Carta Negra /Black/ Rum és a Bacardi Spiced Rum.

Molekuláris mixológia

Egyre több bár és étterem alkalmaz molekuláris mixológiát. Ennek köszönhetően olyan koktélok látnak napvilágot, amelyek nemcsak fenséges ízűek, hanem látványosak is. Egyedibb élményt kínálnak, amelyeket a mai koktélkedvelők szeretnek kipróbálni.

Ahhoz, hogy valaki molekuláris mixológussá váljon, türelem és elszántság kell. Meg kell ismernie a változatos koktélkészítési eljárásokat. A koktélok ízének újraértelmezéséhez profi szemlélet és ismeretanyag kell. Nyitottnak kell lenni az új technikákra, a különleges ízkombinációkra és a szervírozása.

Ajánló