Miből tudhatod, hogy gyermekednek fogszabályozóra van szüksége?

2024. május 16.

Korai beavatkozás megelőzheti a későbbi súlyosabb fogászati problémákat

Bár nem olcsó mulatság, de egy fogszabályozó felbecsülhetetlenül nagy szolgálatot tehet, hiszen nemcsak a fogak esztétikáján javít, hanem a rágást és az állkapocs, valamint a szájüreg egészségét is javíthatja. Milyen jelek utalhatnak arra, hogy gyermekednek szüksége van egy fogszabályozóra?

8 jel, hogy a gyermeket fogszabályozó szakorvoshoz kell vinni

Ha az alábbi korai figyelmeztető jelek bármelyikét észleled, érdemes mielőbb felhívni egy gyermekfogászat rendelését fogszabályozási időpontért. A korai beavatkozás ugyanis megelőzheti a későbbi súlyosabb fogászati problémákat.

#1 Az állkapocs nem megfelelő illeszkedése

Az állkapocs rossz illeszkedése azt jelenti, hogy a felső és az alsó állkapocs nem fedi egymást megfelelő mértékben, ami a jövőben számos fogászati komplikációt okozhat.

#2 Hüvelykujj szopása

Az ujjak szopása csecsemőkorban normális, ha azonban gyermeked 2 éves kora után is szopja a hüvelykujját, ez az elülső fogak előre tolódását okozhatja.

#3 Fogtorlódás

A fogtorlódás ínybetegségekhez és fogszuvasodáshoz vezethet, amit mindenképp érdemes fogszabályozó készülékkel kezelni.

#4 Szájlégzés

Ha gyermeked gyakran a száján keresztül lélegzik az orra helyett, az hatással lehet az arc szerkezetének fejlődésére, és nyitott harapást okozhat.

#5 A tejfogak korai vagy késői elvesztése

Ha a gyermek idő előtt elveszíti egy vagy több tejfogát, a megmaradt fogak eltolódhatnak, hogy elfoglalják az üres helyeket. Ha későn veszíti el a tejfogakat, a maradandó fogak hátrafelé tolódhatnak, ami fogtorlódást okozhat.

#6 Rágási vagy harapási nehézségek

Ha gyermeked nehezen rágja vagy harapja az ételt, az a harapásával kapcsolatos rendellenességekre utalhat.

#7 Száj- vagy állkapocsfájdalom

Ha a kicsi gyakran érez fájdalmat a szájában vagy az állkapcsában, az azt jelentheti, hogy valami baj van a harapásával.

#8 Beszédproblémák

A rendezetlen fogsor megnehezítheti a beszédet és bizonyos hangok kiejtését.

A fogszabályozás jótékony hatásai a fogazatra és a szájüregre

A fogszabályozás egyértelmű esztétikai előnyei mellett egyéb területeken is hatékony segítség lehet:

  • A fogszabályzó segíthet korrigálni az olyan problémákat, mint a rendellenes harapás, ami többletterhelést okoz bizonyos fogakon és a szájüreg egyes területein. Ez meggyengült fogakhoz vezethet, amelyek hajlamosak lesznek a törésre.
  • Ha gyermeked fogai egyenesek és szépek, az növelheti az önbecsülését és az önbizalmát.
  • Gyermeked számára nehézséget jelenthet a torlódott fogak vagy az egymást átfedő, görbe fogak hatékony tisztítása, ami fogszuvasodáshoz és ínybetegségekhez vezethet.
  • Ha a fogak túlságosan hátrafelé vagy előre dőlnek, vagy nem állnak egy vonalban, az befolyásolhatja a beszédkészséget, ami frusztrációt okozhat a kicsi számára.
A budai fogászat kialakításában és technikai felszereltségében is a magas színvonalat képviseli

Teljeskörű fogászati ellátás profi szakemberekkel – Fehérvári Dental

Ha gyermekednek vagy Neked fogászati kezelésre van szüksége, válaszd a Fehérvári Dental kiváló fogorvosait. 1997-­es megalakulásuk óta arra törekszenek, hogy pácienseik a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljenek. Specialistáik a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatuk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során – a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig – mindenhol megmutatkozik, így biztonságban érezheted magad akkor is, ha tartasz a fogorvosi vizitektől.A budai fogászat kialakításában és technikai felszereltségében is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő és egy képalkotó diagnosztikai helyiség (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális) is található.

Ajánló