Bölcsődei étkezés

2023. december 10.

bölcsödei étkezés

A szülők nagyobb része ma már odafigyel arra, hogy gyermeke milyen alapanyagokból, milyen ételeket eszik. Azt azonban, hogy az otthontól távol töltött időben mit fogyaszt, csak kis mértékben tudja befolyásolni.

A bölcsődében általában 4 étkezéssel találkozik a gyermek (bár ez függ attól, hogy mikor viszed be és mikor mész érte), ezek a reggeli, a tízórai, az ebéd és az uzsonna. Közben a nap folyamán folyamatos folyadékpótlást kell biztosítania az intézménynek. Ez általában folyóvíz. Az önkormányzat által fenntartott bölcsődékben rendszerint helyben készülnek az ételek a gyermekek számára. Ennek megfelelően a 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet 40. §-a meghatározó az ételkészítés során: „A bölcsődei ellátás keretében a gyermek életkorának és egészségi állapotának megfelelően biztosítani kell az egészséges táplálkozás követelményének megfelelő étkeztetést az energia- és tápanyag-beviteli, illetve élelmiszer-felhasználási ajánlásokat tartalmazó jogszabályban meghatározottak szerint.” Több rendelet is foglalkozik a megfelelő, egészséges táplálkozás szabályaival, melyeket a bölcsődék magukra vonatkozóan kötelezőnek tekintenek. A korszerű táplálkozási elveknek megfelelően a bölcsőde vezetője az élelmezésvezetővel és a bölcsőde orvosával közösen kell, hogy összeállítsa, legalább két hétre előre az étlapot, a bölcsődei korosztály igényeit kielégítve. A tervezéskor figyelembe kell venni, hogy a kisgyermek élelmezésében – napi 3-szori étkezés esetén – az ajánlott napi energia- és tápanyagtartalom 75%-át kell biztosítani. Természetesen az étlapnak változatosnak, idényszerűnek és ízben összehangoltnak kell lennie, valamint az önálló étkezésre is meg kell feleljen, vagyis, hogy a gyermek segítség nélkül is el tudja fogyasztani az ételét. Speciális étrendű szülők figyelmébe ajánljuk, hogy a bölcsődés gyermekek étkeztetésében makrobiotikus ill. tisztán vegán étrendek nem szerepelhetnek (természetesen ez az önkormányzati bölcsődékre igaz, mert vannak olyan magánintézmények, ahol a szülők kérésére biztosítják az efféle étkezést is). Egy kormányrendelet javaslatot tesz az élelmiszer-felhasználásra is, vagyis megadja, hogy az 1-3 éves korosztály mely élelmiszer csoportból mennyit fogyasszon *1.

Mindezek ellenére a hazai bölcsődei étkezés minősége tarka képet mutat. Hiszen nagyon sok múlik a szakács és az élelmezésvezető ízlésén, szakmai felkészültségén. Valamint az sem elhanyagolható szempont, hogy az önkormányzati bölcsődék igen alacsony összegből gazdálkodnak nap, mint nap, ami nagymértékben megnehezíti a megadott irányelvek szerinti ételkészítést.

Az OÉTI is megfogalmazta javaslatait a bölcsődei étkezéssel kapcsolatban. Ebben olyan konkrétumok szerepelnek, mint: 10 élelmezési nap alatt minimum 6-szor, de maximum 8-szor szerepeljen hús, vagy, hogy ugyanezen idő alatt legfeljebb 3-szor legyen burgonya. De szigorúan rendelkezik arról is, mik azok az alapanyagok, melyeket nem lehet használni ilyenek pl.: ételpor, leveskocka, cukrozott vagy szénsavas üdítő, szörp, mesterséges édesítőszer vagy a zsír. Naponta javasolják a 3 adag zöldséget vagy gyümölcsöt*2. Na ez egy kritikus pont a bölcsődék életében, mert bár próbálják ezt biztosítani, de az egyre dráguló piaci árak miatt sokszor nem sikerül. Ilyenkor kérnek segítséget a szülőktől, és a legtöbb helyen meg is szervezik ezt. A szülők heti vagy napi bontásban egy-egy csoportnyi adag gyümölcsöt visznek, az idénynek megfelelően.

Azt, hogy az élelmezésre vonatkozó szabályokat a bölcsődék betartják-e, a szülőknek joguk van ellenőrizni (a heti menü általában mindenhol ki van függesztve). Kérhetik az élelmezési napló bemutatását, sőt bizonyos esetekben kóstolót is kérhetnek az ételekből.

Ajánló